FESTAS GASTRONÓMICAS

Catro festas culinarias que anualmente se celebran no municipio de Cerdedo-Cotobade e que son un atractivo máis destas terras.

A riqueza e peculiaridade gastronómica de Cerdedo-Cotobade, aséntase nuns pratos de que trascenden os límites comarcais.

Os máis peculiares son:

Requeixo:

Requeixo de Corredoira, Caroi, incluso en Loureiro. Nas parroquias altas do concello, nas que o gando vacún aliméntase de pastos naturais, faise desde tempos inmemoriais o requeixo. É o resultado da fermentación directa e primeira do leite, transformándose nunca pasta branda, cremosa e de suave textura. De sabor lácteo e impresión ácida que se pode endulzar con azucre, mel , licores ou mesmo viño, preferentemente tinto.Un postre exquisito, que ten a súa festa na Corredoira , polo San Antón de xuño.

Festa do Requeixo de Corredoira.
3º domingo de Xuño
https://www.facebook.com/Requeixo-da-Corredoira-309840992471606/?fref=ts

Filloas

Nos últimos anos colleron especial fama as de Valongo, por mor do grupo de mulleres que as elaboran públicamente no trebello tradicional de ferro, e onde se lle rende degustación popular no primeiro fin de semán de setembro.

Festa da Filloa (Valongo)
Primeiro domingo de setembro

Petote

Pequeno bolo de fariña, millo e algo de centeo amasado na auga do caldo, e cocido nese propio elemento, servíndose despois como acompañamento do cocido, especialmente da cacheira que ten prato propio, acompañada de patacas e chourizo.

Festa do Petote (Carballedo)
Marzo
https://www.facebook.com/fiestadopetote/

O petote está considerado como un prato ancestral na comarca e naceu da necesidade e do enxeño en tempos de escaseza. Na actualidade este alimento adquiriu gran popularidade e converteuse en reclamo culinario de moitas festas gastronómicas. O petote, que outras zonas recibe o nome de birlo de pote ou petelo, faise cunha mestura de fariña de trigo e fariña de millo, moldéase en forma de bolo e engádese a cocer na auga do cocido para, posteriormente, ser servido en toros como acompañamento de devandito cocido.

Festa gastronómica onde os asistentes poderán degustar un menú a base de costela, chourizo, lacón, patacas, verduras, cacheira, petote e sobremesa.

O Bolo de San Martiño

É un Bolo abizcoitado, cocido no forno, que podía levar indistintamente unha mestura de fariña triga, millo ou centeo, na que se mesturan froitos secos. Un pan doce, case ácimo, que se comía tradicionalmente de postre pola festa de San Martiño, patrón das parroquias de Borela e Rebordelo.

Data de celebración: Polo San Martiño.